Foto: Maritha Mossberg

Konkurrens ger högre gruvlöner

Gruvfacket i Malmberget ser stora möjligheter till högre löner för gruvarbetarna om en gruva öppnar i Pajala. Eftersom det är ont om bergarbetare kan de olika gruvföretagen konkurrera med varandra genom att löneläget höjs. Det är bra, tycker Tomas Nilsson ordförande i Gruvfyran som organiserar LKAB:s gruvarbetare i Malmberget.

- Jag är jätteglad om vi skulle få ut de rätta lönerna för bergarbete och att de får en skälig betalning för den kompetens de innehar, säger han.

Högre löner till gruvarbetarna spås när gruvföretagen ska konkurrera om arbetskraften. Men Tomas Nilsson ser en fara i att ett företag som LKAB riskerar att förlora kunnigt yrkesfolk om en ny gruva öppnar i Stora Sahavaara och Tapulivuoma.

- Det vore olyckligt om vi skulle förlora den personalen till något annat företag, så det är väl baksidan på det här, tycker han.

Bra service, aktiviteter och med det ett attraktivt samhälle att bo i för hela familjen ser Tomas Nilsson som ett redskap för att behålla arbetskraften och kompetensen.

- Då är det viktigt att man har aktiviteter, service och vård och alltihop som gör det attraktivt att stanna kvar inom den kommunen, säger han.

LKAB kommer att få ett stort rekryteringsbehov och därför ser gruvfacket det som positivt att kvinnor nu söker sig till gruvbranschen, det säkrar behovet inför framtiden.

Rekrytering av utländsk arbetskraft till gruvorna oroar till viss del.

- Vi vet att vi har en EU-marknad idag som innebär att man inte alltid behöver teckna kollektivavtal. Om man behöver utländsk arbetskraft så har inte vi något problem med det, vi har problem med att man ska följa svenska avtal, anser han.

Historiskt sett har tornedalingar sökt sig till gruvorna i Malmfälten där jobben fanns. Och många kanske kommer att återvända om jobben kommer till Tornedalen.

- Det är klart att kommer arbetet hem så lockar det säkert otroligt mycket att återvända till hemorten. Men det som det kommer att handla om, det är en lönediskussion, säger Tomas Nilsson.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista