Bofonderna frös inne vid försäljning

När HSB i Luleå köpte 97 lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Lulebo på bostadsområdet Malmudden i somras, försvann bofonderna för varje lägenhet. Ett faktum som har gjort lägenhetsinnehavarna rasande, eftersom de hade planer på att reparera med fondpengarna. Men HSB vill bygga upp ett liknande bofondssystem som Lulebo hade, säger deras vd i HSB Norr, Jesper Josbrant.

På frågan om Jesper Josbrandt, vd HSB norr, förstår att de boende är retade över att inte ha fått behålla sina bofonder, svarar han:

- Man ska komma ihåg att det är inte pengar som lägenhetsinnehavaren äger. Pengarna tillhör fastighetsbeståndet över huvud taget och den tidigare ägaren kan lägga de pengarna på sina övriga fastigheter.

Samtidigt framhåller han att de som nya ägare kommer att reparera precis på samma sätt som Lulebo har gjort tidigare. Skillanden enligt honom är dock att de bedömer mer från fall till fall, utifrån vad som behöver göras.

- Vi bygger upp nya bofonder och får återkomma hur de pengarna ska disponeras. Det system som Lulebo hade där man hade rymligt självbestämmande för hyresgästerna i frågan om reparationer är riktigt bra, tycker jag. Vi sitter nu på HSB med en planeringgrupp och funderar över hur konstruktionen ska bli framöver, säger Jesper Josbrandt.

På hyresgästernas betalningsavi för hyran står fortfarande vad de har i bofondspengar - varför ?

- Det är en miss, tyvärr eftersom vi tog över Lulebos administrativa system, säger Jespar Josbrandt.

Hyresgästföreningens förhandlingschef i Luleå och vid Hyresgästföreningen region Norrland, Sten Fors, är inte optimistisk vad gäller hyresgästernas chanser att få ha pengarna kvar på sina bofonder.

- Det är flera betydelsefulla ändringar i hyreslagar och paragrafer som har försvagat hyresgästernas position när det gäller insyn i fastighetsaffärer. Tidigare var det så att allmännyttiga bostadsföretag var tvugna att meddela i god tid till länsstyrelsen att de ville sälja, men det är borta. Nu tar man bort förvärvstillståndet så att vem som helst kan köpa. Det är ett stort problem för hyresgästerna och det blir bara sämre och sämre för dem, säger han.  

Sten Fors har försökt förhandla med Lulebo och HSB om att få behålla bofondpengarna, men utan resultat. Han har också pratat med hyresnämnden som sorterar som förvaltningsmyndighet under Domstolsverket.

- Men det verkar inte vara så mycket de kan göra, säger han.

Det bekräftar man på hyresnämnden, med förbehållet att de ska ändå gå igenom ärendet grundligare om så önskas.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista