Illustration över Kirunas nya äldreboende.

Nytt äldreboende på fel plats

Uppdaterad 16:18
De äldre i Kiruna blir allt fler och på fredagen presenterade kommunen ett nytt äldreboende som ska stå klart om två år. Men storsatsningen görs i helt motsatt riktning mot där kommunen beslutat att den nya stadskärnan ska placeras.

Kommunledningen vill ha starta byggen i det nya Kiruna, men kommunen bygger nu själv åt helt andra hållet, på Lombolo. Det är mer än en halvmil iväg från det tänkta centrum.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) är egentligen tveksam till placeringen.

– Om vi hade placerat äldreboendet i det nya Kiruna hade det kunnat få stadsdelen att börja växa. Folk hade sett att det händer saker i området och det hade bidragit till att få igång en självgenererande kritisk massa, säger han.

På fredagen visade kommunen arkitektritningarna på äldreboendet med 60 rum, spa och solrum. Till sommaren ska spaden i marken för bygget som beräknas kosta 116 miljoner.

Sänder det inte en konstig signal till tänkbara investerare i nya stan att kommunen inte själv vill bygga där?

– Jo, som jag sa har jag själv argumenterat mycket för att vi borde bygga i nordväst. Men jag har fått ge mig på den punkten. De tunga argumenten som förts fram är att bygget blir ett lyft för Lombolo. Vi måste ägna oss åt den befintliga staden, inte bara åt den nya, säger Kenneth Stålnacke.

Äldreboendet kanske måste flyttas till nya stan ändå, om 40-50 år, när deformationerna från gruvan når Lombolo.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista