Foto: Maritha Mossberg
Malmberget

Människan i centrum för flytten

Människan ska stå i centrum för flytten och omvandlingen av Malmberget när malmen ska brytas och husen flyttas. Så vill i alla fall City Move Interdesign, ett projekt om hur man flyttar ett samhälle, att en samhällsomvandling sker.

En allmän positiv känsla men också brist på delaktighet är invånarnas känsla. Lisa Hellberg är landskapsarkitekt student och ingår i arbetsgruppen med sex studenter inom design, som pratat med befolkningen den här sommaren.

- Det har funnits mycket idéer och man märker att det här är någonting som folk har tänkt på. Samhällsomvandlingen berör alla, säger hon.

Studenterna har fått ta emot många idéer och har mött olika attityder, från idésprutan till den likgiltige hos ortsbefolkningen. Resultatet hittills är en idébok som läggs ut på strategiska platser i samhället och ska fyllas på av alla som vill engagera sig. Idéerna ska presenteras till våren vid en internationell konferens i Gällivare en så kallad work shop, dit bland andra borgmästaren i Mexico City har anmält sitt intresse.

- Bland de där idéerna finns det kanske några guldkorn som man verkligen borde bygga vidare på. Det är mycket upp till invånarna i Gällivare, säger Lisa Hellberg.

En dialog och ett samtalsforum ses som viktiga bitar där olika idéer kring förändringen av samhället kan dryftas.

Birgitta Larsson (s) vice kommunalråd i Gällivare lovar att detta kommer.

- Våran roll är att få människorna att känna delaktighet. Om människor känner att de har möjlighet att påverka på olika sätt och vis så får man en delaktighet som gör att man känner att, min röst är faktiskt viktig, säger hon.

Claes Frössén projektansvarig på Stiftelsen svensk industridesign ser att det allra svåraste är att ta hand om alla idéer och tolka dem.

- Svårigheten kan vara att man ser det som en önskelista, och väntar sig att Tomten kommer med det. Men jag hoppas att vi klargjorde idag att idéerna är en grund för den processen för att komma vidare på ett lite annorlunda sätt än man gjort tidigare, säger han.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista