Ekorrar - sommarens husplåga

Ekorrarna har intagit Norrbotten i sommar och många husägare har problem med att de små gnagarna bygger bon i vindsutrymmen. Anticimex i Piteå har tagit emot fler samtal än någonsin från husägare som har problem med ekorrar.

-  Vi har svarat på otroligt mycket samtal, både från hyreshusägare, villaägare och sommarstugeägare, och tittar man sig omkring sig så ser man ju ekorren överallt till och med inne i städerna, säger Kenneth Nordström som är ansvarig för avdelningen skadedjur och hygien på Anticimex i Piteå. 

Ekorrarna tar sig in i vindsutrymmen där de bygger bon och föder sina ungar. Från februari-mars till september kan ekorren få upp till tre kullar med 1-7 ungar i varje kull.

- Ekorrarna kan bli väldigt många snabbt, så gör man inte någonting åt det så kan man få stora problem uppe på vinden. Både med dålig lukt och fuktskador. Sen har nästan alla vilda djur med päls loppor som kan drabba oss med små bett som kliar, säger Kenneth Nordström på Anticimex.

Hur ska man göra för att bli av med ekorrar på vinden?

- Det gäller ju att göra det så humant som möjligt. Har den ungar kan man ju inte bara stänga igen, då svälter ungarna ihjäl. Så det gäller att välja rätt åtgärder vid rätt tillfällen. Vi på Anticimex kan ge råd men sen är det upp till husägaren att försöka skrämma ut ekorrarna och bygga igen så att de inte tar sig in igen. Det blir ju en sanitär olägenhet så man har rätt att vidta åtgärder.

Den stora mängden ekorrar tros bero på att det har varit en bra kottår, och därmed gott om mat till ekorrarna.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".