Nya företagsetableringar i Gällivare

Åtta olika företag söker industritomter i Gällivare. Det är verksamheter som vill utöka eller etablera sig i kommunen.

Tommy Nyström (s) kommunalråd i Gällivare är mycket positiv till etableringarna och att företagen ska få tillgång till industrimark.

- Allihop söker industritomter och vi vet att vi är utan. Men vi har samtidigt gett ett uppdrag att man ska ta fram fler mot Vuosko och mot Expandumhållet så ska vi ta fram nya tomter för att vi måste försöka hjälpa de här företagen, säger han.

Men Tommy Nyström tycker att det går för långsamt.

- Nu har det gått lite sakta men i fredags pratade jag med service- och teknikchefen. Hon lovade att de ska öka tempot, så vi får hoppas det kommer igång så fort som möjligt, säger han.

Vad innebär det här för Gällivare?

- Företagen behöver nya tomter och antagligen vill de utöka sin verksamhet, och det brukar ofta följa med att det kanske skapar en del arbetstillfällen också. Det är fortfarande så hett i våran region. Man ser nedgången på konjunkturen på andra ställen i landet. Här uppe verkar det inte bromsas någonting, menar Tommy Nyström.

Nu ska Gällivare kommun ställa i ordning vägar, vatten och avlopp och el på den anvisade marken. Men det är svårt i dag att hitta företag som har tid att åta sig sådana jobb.

- Det är svårt att få tag i lediga företag som kan jobba med de här bitarna. Inom hela byggnadsbranschen är det jättesvårt, de är upptagna. De flesta håller på med det här jätteprojektet ute i Aitik, det är folk från hela landet som är där ute, avslutar han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".