Nu inleds fastemånaden Ramadan

På måndagen inleddes en av årets viktigaste högtider för muslimer, fastemånaden Ramadan. Högtiden firas samtidigt bland alla muslimer världen över. Ramadan avslutas med en tre dagar lång fest.

Under fastemånaden Ramadan får en muslim inte äta, dricka eller ha sex så länge det är ljust ute. Men när mörkret faller på till kvällen dukas stora måltider upp. Den muslim som vill äta innan han eller hon går till jobbet eller skolan under Ramadan får helt enkelt gå upp innan dagen gryr.

Högtiden firas samtidigt bland muslimer världen över. Det är bara själva starten av fastemånaden som kan skilja sig något mellan olika länder. Grundregeln är att Ramadan ska starta när månen är ny i den nionde månaden. I Sverige tar man hjälp av observatorier för att säkerställa att månen verkligen är ny innan startskottet går för en månads avhållsamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".