Krimalvårdens missbruksvård har gett resultat

Missbruksvård i anstalt minskar återfall

Kriminalvårdens behandling av intagna med narkotikaproblem har lett till att färre återfaller i brott. Resultatet innebär en framgång för den så kallade narkotikasatsningen, men verksamheten kan utvecklas ytterligare. Det konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport.

Kriminalvården har sedan år 2002 haft regeringens uppdrag att genomföra en särskild satsning på att förhindra narkotikamissbruk bland intagna, som Brå sedan utvärderat.

Målet har varit att få kontakt med narkotikamissbrukare som intagits i häkte eller anstalt, utreda deras behov av och motivation för behandling av missbruket samt erbjuda dem behandling. En ytterligare målsättning har varit att minska förekomsten av narkotika inne på anstalter.

Brå:s utvärdering visar en tydlig och statistiskt säkerställd skillnad i återfall mellan intagna som deltagit i missbruksvård år 2006 och en jämförbar kontrollgrupp som avtjänat sitt straff innan satsningen började. Ett år efter frigivning återföll 50 procent av dem som deltagit i behandling, jämfört med 58 procent i kontrollgruppen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".