MS Langas kör turister till Saltoluokta.

Blygsam ökning för turismen

Turismen i Norrbotten fortsätter att öka, men lite svagare än tidigare. Enligt SCB:s statistik så ökade turismen i Swedish Lapland med blygsamma 1,4 procent i juli jämfört med juli 2007.

Även Sverige totalt hade en svagare tillväxt än tidigare och i juli blev den 3,2 procent.

– Vi har haft en sagolik utveckling i Swedish Lapland med en ökning 32 månader i rad fram till och med februari i år. I mars kom både sportlov och påsklov samtidigt och det drabbade hela landet på så sätt att många endast åkte på vintersemester en gång i stället för under både sportlov och påsklov. Sedan dess har vi haft en svagare utveckling, men vi kan ju inte fortsätta att öka i all oändlighet, säger Jan-Erik Jaensson, vd för Swedish Lapland.

Enligt SCB:s statistik så minskade både norrmän och finländare i juli, men tyskarna ökade. En förklaring till norrmännens minskning kan vara att länet hade en svag sommar rent vädermässigt.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".