1 av 2
2 av 2
Tommy Nyström (s).

Stockholm och Norrbotten samarbetar

Nu ska Stockholm och Norrbotten marknadsföra sig tillsammans för att locka turister till Sverige. Två socialdemorkratiska kommunalråd, Helena Stenberg från Piteå och Tommy Nyström från Gällivare, ska möta Stockholmspolitiker för att diskutera besöksnäringen. Redan nu finns det bra exempel som de kan lyfta fram.

Tommy Nyström som är kommunalråd i Gällivare är en av de två personer som har utsetts av den socialdemokratiska distriktsstyrelsen till att delta i diskussionerna.

– Vi ska åka ner till Stockholm och träffa ett oppositionsråd och ett kommunalråd och sätta ner ett arbete kring besöksnäringen. Hur vi ska marknadsföra Norrbotten och Stockholm. Meningen är att vi ska, tror jag, försöka sälja oss utomlands, säger han.

Det andra kommunalrådet från Norrbotten är Helena Stenberg från Piteå.

Gällivares utbyte med Italien och vänorten Barga kommer Tommy Nyström att ta som exempel på ett bra samarbete för besöksnäringen. Han hyser ingen oro över att huvudstaden blir dominerande i samarbetet.

– Jag tror Stockholmarna behöver få veta lite grann hur det fungerar uppe hos oss. Vi kan vi också och har mycket att sälja till turisterna, framför allt våran natur, alla naturupplevelser och alla fyra årstiderna. Det kan bli intressant att se hur de jobbar eftersom det är huvudstaden. De är ganska kända överallt, säger Tommy Nyström.

Om två veckor sker den första träffen i det gemensamma arbetet att marknadsföra Norrbotten och Stockholm till utländska turister.

– Nu ska vi ner till första mötet den 16 september men jag vet egentligen inte vad vi ska syssla med. Förutom att titta över hur vi ska sälja de här två länen och vi kan säkert hjälpa varandra. Jag tror vi kommer att lära oss mycket av Stockholm och de av oss, säger Tommy Nyström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".