Sms-demokrati i Luleå

Luleå kommuns ungdomslots Majbritt.nu lanserar en ny satsning för att öka unga medborgares delaktighet i kommunen. Metoden går i korthet ut på att unga mellan 13 och 30 år får anmäla sig som intresserade av att tycka till i olika frågor. När kommunen önskar få ungas synpunkter i en viss fråga skickas ett sms ut till alla som anmält intresse.

Bakgrunden till denna metod är att Majbritt.nu undersökt om unga är intresserade av att påverka och i så fall på vilket sätt. Många unga uppger att de är intresserade av att påverka i olika frågor men att de däremot inte vill sitta i traditionella möten på bestämda tider.

Meddelandet anger vad frågan handlar om. Det är sedan upp till var och en att avgöra om han/hon är intresserad av att delta i en dialog i frågan eller ej.

Luleå kommuns fritidsförvaltning är först ut med att använda sig av metoden. Ett nytt aktivitetsområde ska byggas i stadsdelen Örnäset och fritidsförvaltningen önskar nu rådfråga unga om vad området ska innehålla.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".