Norrbottning flydde orkanen

Orkanen Gustav som på måndagen drog in över New Orleans, blev långtifrån så farlig som fruktats. Många hade valt att lämna staden inför ovädret. Elsa Hahne med rötter i Boden var en av dem som inte tvekade att lämna sitt hem. Hon befinner sig sedan i fredags i Houston i Texas tillsammans med sin familj och tycker att det var ett bra beslut att evakuera staden.

Även om det gick bra den här gången, så är faran inte över. Nya oväder bildas och årets orkansäsong ser ut att kunna bli värre än vanligt.

I tur och ordning tornar nu ovädren Hanna, Ike och ytterligare ett tropiskt lågtryck, som får namnet Josephine om det når stormstyrka, upp sig.

Orkanforskare vid Colorado State University förutspår en aktivitet gott och väl över genomsnittet i september. De räknar med fyra orkaner, varav två stora, vilket innebär att de har minst kategori tre på den femgradiga skalan.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".