Ridklubben nekas kommunalt bidrag

Ridskolan i Arjeplog har ekonomiska problem på grund av stora elkostnader i stallet. Nu har Arjeplogs kommun bestämt att inte ge ridklubben det extra bidrag klubben sökt för att komma på fötter ekonomiskt. Enligt ridklubbens ordförande Sten-Åke Nilsson är det ett hårt slag mot deras verksamhet.

Ridskolan i Arjeplog gick med 100 000 kronor i förlust förra året. Deras anläggning ägs av kommunen och elkostnaderna för att driva den blev under 2007 mycket högre än vad ridklubben räknat med.

Eftersom elkostnaderna har grävt hål i ridklubbens plånboken, sökte de om att få 100 000 kronor i retrokativt bidrag från kommunen för elkostnaderna. Klubben vill även bli befriad från avgifter för vatten, avlopp, sophämtning och snöröjning.

Arjeplogs kommun har avslagit alla ansökningar. Kommunalrådet Bengt-Urban Fransson (s) menar att kommunen inte kan särbehandla ridskolan och befria dem från avgifter som andra föreningar betalar.

– Det blir en tung situation för oss. Det begriper var och en att 100 00 kronor är mycket pengar för en liten klubb, säger Sten Åke Nilsson, ordförande för ridklubben i Arjeplog.

Men från och med i år går kommunen in och betalar stallets elkostnader, vilket enligt kommunalrådet förhoppningsvis räcker för att få dem på fötter. Sten-Åke Nilsson tror ändå att ridklubben får det svårt utan det retroaktiva bidraget

– Det blir väl att ta banklån, men jag kan inte säga så mycket om det ännu, säger han.

Att det blivit så stora utgifter beror paradoxalt nog på att kommunen byggt ett stall utan uppvärmning. Det har istället blivit så stora kondensproblem att ridklubben tvingats investera i en avfuktare, som drar mycket el. En kostnad som klubben inte klarat av, i samband med att elpriserna stigit.

Sten-Åke Nilsson säger att ridklubben nu måste måste sätta sig ner och titta på hur de ska lösa de ekonomiska problemen.

– Det vore synd om vi måste lägga ner ridskolan, för att vi inte har råd att driva den, säger han.

Påverkar det medlemmarna i ridklubben?

– Nej, absolut inte. Inte nu. Vi fortsätter som tidigare. Det tar någon månad innan vi kommer märka av det. Det är ingen fara på kortare sikt, men det kan bli det på länge sikt om vi inte får hjälp med det, säger Sten-Åke Nilsson.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".