Christina Dahnér, bergmekaniker LKAB. Foto: Magdalena Martinsson

LKAB söker efter sprickor

Nu pågår undersökningar av berggrunden i Malmberget. Det är LKAB som låter undersöka berget för att skapa en bild av var i berget det finns sprickzoner och svagheter.

Undersökningarna ingår i gruvbolagets projekt som startade förra hösten.

- Vi söker storskaliga svaghetszoner och strukturer i bergmassan, säger Christina Dahnér chef för bergmekanik vid LKAB.

Berggrundssundersökningarna tillhör ett projekt som startade förra hösten. Det är för att få en bild av bergets geologi och svaghetszoner i Malmberget. Men det finns fler orsaker till undersökningarna.

- Det ena är att vi ska ha ett bättre underlag för att kunna göra prognoser för hur groparna kommer att växa i Malmberget och hur Malmberget kommer att påverkas, säger hon.

Det andra är att få en bild över vilka bergsstrukturer som kan vara seismiskt aktiva och vilka som kan bli det i framtiden.

- Och det tredje är att hitta de här större strukturerna, svaghetszonerna, som faktiskt påverkar stabiliteten under jord i vår verksamhet, säger Christina Dahnér.

Resistiviteten i bergmassan mäts genom att lägga ut en kabel på marken. Små elektroder eller spikar sätts ner i jorden längs kabeln och ansluts. Med hjälp av ett datorstyrt instrument skickas elektrisk ström ut genom elektroderna. Strömmens fördelning i marken visar bergets förmåga att leda ström. Sprickzoner och svagt berg leder strömmen bra och friskt berg leder strömmen dåligt.

- Ofta går man på med den här typen av mätmetoder först, för att ringa in det som kan vara av intresse. Och det som då är väldigt intressant kan man börja verifiera med borrhål, förklarar hon.

Mätningarna planeras pågå till den 10 september och kommer att ske inne på LKAB: s egna områden och i bostadsområden på Kilen, Bolagsområdet och Skånebacken i Malmberget.

Christina Dahnér påpekar att undersökningarna är ett led i ett långsiktigt projekt.

- Det här är inte föranlett av några akuta problem som vi har. Utan det här är ett långsiktigt arbete som vi gör för att samla in material, kunskap och information som vi behöver för att kunna göra bättre långtidsprognoser och bättre kartläggningar, säger hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".