Skogsstyrelsen befarar ökad avverkning

Om reglerna för fjällnära skog slopas kommer det att betyda att avverkningen ökar mycket, det bedömer Skogsstyrelsen. Regeringen utreder just nu frågan om att ta bort gränsen för fjällnära skog. Det skulle kunna innebära att avverkningen tredubblas, enligt Sten Edlund skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

Om specialreglerna för svårföryngrad fjällnära skog skrotas innebär det att skogsägarna får göra betydligt större hyggen i ett enda svep och att de får odla främmande, snabbväxande, träslag i fjällskogen.  

- Sannolikt blir det på sikt en rejäl skillnad i avverkningsintensitet. Vi får större öppna ytor och ett intensivare skogsbruk, säger skogsskötselspecialist Sten Edlund. 

På 80-talet, innan de här specialreglerna infördes, avverkades tre gånger mer fjällnära skog.

- Utan att veta att det blir en återgång till 80-talets nivåer är det sannolikt att det skulle få påtagliga konsekvenser, säger Sten Edlund.  

Resultatet av regeringens utredning kan också bli att reglerna i stort sett blir kvar, men att skogsägarna kan göra hyggen utan tillstånd, som krävs idag. Istället måste de göra en anmälan, som vid alla andra avverkningar i landet.

I såfall kommer inte avverkningen att öka så drastiskt, tror Sten Edlund. Men skogsstyrelsen vill ändå ha kvar gränsen för fjällnära skog som idag.

- Den är väl avvägd i förhållande till de värden den är till för att skydda, säger han.

På Jokkmokks allmänning tycker skogsförvaltaren Christian Rimpi att det skulle underlätta att slippa att söka tillstånd för avverkningar.

- Allt administrativt man kan slippa är givetvis bra, säger han.

Kommer Jokkmokks allmänning att avverka mer om gränsen för fjällnära skog slopas?

- Nej. Vårt mål med skogsbruket är att bedriva det långsiktigt. Och med de förutsättningar vi har i vår skötselplan så använder vi redan de resurserna. Så för oss gör det ingen skillnad, säger Christian Rimpi.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".