Socialsekreterarna slår larm

Socialsekreterarna i Luleå har slagit larm om att Försäkringskassans telefonservice inte håller måttet. Alltför mycket av socialsekreterarnas arbetstid går åt till att sitta i telefonköer, för att få uppgifter om klienter för att kunna göra utbetalningar.

En stor omläggning av Försäkringskassan har gjorts i år. Under sommaren har utbetalningarna kommit efter och telefonköerna för både privatpersoner och myndigheter till Försäkringskassan har ökat dramatiskt.

Nu reagerar inte bara privatpersoner utan även myndigheter, som socialtjänsten. Socialsekreterarna måste ha vissa uppgifter från försäkringskassan för att godkänna utbetalningar.

Monica Johansson, sektionschef för försörjningsstöd i Luleå säger:

– Vissa av våra handläggare som ringt upp Försäkringskassan i tjänsten har fått sitta och vänta på att komma fram kring förtio minuter. Det är frustrerande för dem givetvis. Tänk dig att stå som 168:e i kön!

Hon berättar också att det här har påverkat deras handläggningstider.

Hela Sverige har fått dras med liknande problem under sommaren framför allt. På Försäkringskassan förklarar man det hela med att det har gjorts många förändringar i år. Det har ökat trycket på telefonisterna, men enligt myndighetens informationsavdelning håller det på att ordna upp sig.

Nu kan exempelvis socialförvaltningen i Luleå se en lösning i siktet.

– Vi ska få en direktfil på nätet till Försäkringskassan, där vi från socialförvaltningen kan ställa frågor, under stor sekretess förståss. Det är inte löst än, men löftena från Försäkringskassan verkar vara goda, så att man ska kunna få svar ganska omgående, säger Monica Johansson.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".