Personalen gjorde inget fel

På måndagen var den 10-årige pojke, som gick vilse på fjället i Kvikkjokk under en skolutflykt i förra veckan, tillbaka i skolan i Jokkmokk. Samtidigt försöker man inom kommunen utreda vad som eventuellt kan ha brustit i rutinerna vid skolutflykten.

Många har mått dåligt efter den här händelsen och nu handlar det om att bearbeta det som hänt, säger skolchefen Bert-Olov Ström.

– Det är inte aktuellt med några diciplinära åtgärder mot de pedagoger som var ansvariga under den skolutflykt i Kvikkjokk i förra veckan, då en 10-årig pojke försvann, säger skolchefen i Jokkmokk, Bert-Olov Ström.

Vad han kan bedöma idag, så har pedagogerna handlat enligt de rutiner och den praxis som man har tillämpat vid de här skolutflykterna de senaste 15 åren. Samtidigt betonar Bert-Olov Ström att de rutinerna i det här fallet inte räckte till.

Han tror att rutinerna vid fjällutflykterna kommer att förändras.

– Vi kommer nog att komma fram till rutiner där vi stämmer av antalet barn oftare under vandringen nedför fjället. Då ser vi snabbare om något barn avvikit från stigen och kan begränsa sökområdet, säger Bert-Olov Ström.

Han berättar att de som varit inblandade i den här utflykten nu får professionell hjälp för att bearbeta händelsen.

Den 10-årige pojken stannade vid nedstigningen från Kvikkjokksfjället till vid en myrstack och hittade sen inte sina kamrater. Han tillbringade hela natten på fjället och återfanns först morgonen därpå.

Dramat i Kvikkjokk är från polisens sida avslutat i och med att 10-åringen återfanns välbehållen. 

Om det skulle visa sig att någon ansvarig under den här utflykten varit försumlig så är det i så fall en fråga för arbetsgivaren, men enligt skolchefen i Jokkmokk, Bert-Olov Ström är det inte aktuellt med några diciplinära åtgärder mot de pedagoger som hade ansvaret för barnen under utflykten.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
E-post: anneli.lindback@sr.se