Kommunals strejk utvidgas

Vid midnatt inleddes ytterligare en strejkomgång för Kommunals medlemmar. Nu strejkar samtliga kommunals medlemmar i Piteå och Luleå kommuner och deras arbetsuppgifter är satt i blockad fram till den 26 maj.
Strejkomgången som inleddes vid midnatt betyder till exempel att skolor och sportanläggningar där en vaktmästare ansvarar för att låsa upp och igen, ja de anläggningarna kommer att förbli stängda. Det gäller till exempel Pontushallen och Coop Arena i Luleå. Även vissa daghem och förskolor kommer att få stänga. I de skolor där det är automatlås kommer däremot undervisningen att bedrivas som vanligt, men barnen måste ta med sig egen matsäck då bespisningspersonalen strejkar. Kommunal är dock tveksamma till om skolorna kan hålla öppet så väldigt länge, eftersom även lokalvårdarna strejkar. I Piteå har kommunen uppmanat eleverna att ta med sig sopor och disk när de går hem för dagen, men det säger kommunal nej till. - Barnen ska inte behöva släpa på sopor för att kommunen ska slippa från sitt ansvar, säger Marianne Lindberg, ordförande för kommunal i Piteå. Undantagna personalgrupper Undantagna från strejken är de som arbetar inom kommunernas äldre- och handikappomsorg, samt de medlemmar som arbetar inom skola och barnomsorg där det finns barn med särskilda behov. Även barnskötare och dagbarnvårdare i Piteå är undantagna från stejken, liksom personal inom räddningstjänsterna och de som behövs för att upprätthålla normal djurskötsel vid naturbruksgymnasiet i Öjebyn. Fortfarande strejkar även renhållningsarbetare, p-vakter, trafikövervakare och de som tömmer p-automaterna i samtliga kommuner. Det råder även nyanställningsblockad i alla kommuner och övertidsblockad för räddningstjänsten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".