Arvidsjaur

Framflyttat försvarsbeslut positivt

Regeringens besked om att flytta fram försvarsbeslutet är bra för Jägarbataljonen Arvidsjaur. Det menar kommunalrådet Jerry Johansson. I maj kom beskedet att bataljonen hotades av nedläggning när den fanns med på ÖB:s förslag om verksamheter som skulle försvinna.

På tisdagen meddelade försvarsminister Sten Tolgfors att försvarsbeslutet kommer att flyttas fram, anledningen är händelserna i Georgien. Men Jerry Johansson (s) kommunalråd i Arvidsjaur menar att det inte är hela sanningen utan att det är ett för dåligt underlag som utarbetats. Kommunledningen ska nu ta tillvara på den frist de fått genom att fortsätta påverka så att Jägarbataljonen inte läggs ner.

I mitten av maj kom beskedet att bataljonen fanns med på ÖB Håkan Syrens nedläggningslista och 160 arbetstillfällen hotades. All verksamhet i Arvidsjaur hotades av nedläggning och eventuellt två nya jägarbataljoner skulle bildas söderut.

I februari-mars nästa år beräknas det framflyttade försvarsbeslutet vara klart, till dess vill försvarsminister Sten Tolgfors göra en förnyad och uppdaterad säkerhetspolitisk bedömning utifrån vad som hänt i Georgien.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista