Onsdag 10 september

Målfoto avgjorde morgonens tävling och resultatet var till stormästare Mats fördel. Vi uppmärksammade att det idag är Yrkestrafikens dag, Lena åkte ner till Luleå lokaltrafiks fikarum och gratulerade chaufförerna.

Det var riktigt spännande imorse när Mats Larsson från Gällivare tävlade för fjärde gången i vår norrbottensrelaterade tävling ”Slaget om Norrbotten”. Men en, som det visade sig senare, riktig bedöming gav frågan till stormästaren som kunde alla färgerna i den samiska flaggan och alltså får tävla igen på fredag.

I studion fick vi en lektion i luskamning av apoteksteknikern Eva Leinonen som kom med medel och kunskap. Myterna kring huvudlöss visade sig vara många men förhoppningsvis kunde vi avskriva några av dem, tex att löss=dålig hygien. så var det inte, de blodsugande parasiterna tycker bättre om rent hår! Trots rapporter om att lössen har blivit resistenta mot vissa kemiska bekämpningsmedel fanns det ändå flera kvar att välja på och om man har ungefär två veckor till övers så kan man faktiskt kamma bort lössen...

14 elever från Rymdgymnasiet i Kiruna åker till Portugal idag för att skicka upp sina ballongexperiment. Ett av teamen från Kiruna kommer att skicka upp feromoner, ett doftämne som skapar attraktion till någon av samma art. I detta första experiment var det feromoner från fjärilar som skickas upp men vem vet...kanske svaret på vad kärlek är finns i rymden!

Lena gratulerade busschaufförerna på Luleå lokaltrafik där man tog uppståndelsen kring Yrkestrafikens dag med ro och firade med: att köra buss.

Jag ska fira med en cykeltur i höstvädret!

Anna