Fler djurägare missköter sig

Besluten om djurförbud, där djurägare förlorar rätten att ha kvar sina djur på grund av bristande djurhållning, har ökat kraftigt i Norrbotten i år. Kommunerna blivit bättre på att agera mot djurägarna men fortfarande finns det stora brister, säger Greta Wilhelmsson Alexis, länsveterinär på länsstyrelsen i Norrbotten.

- Det har blivit en uppryckning när det gäller kunskapen hos kommunerna. Men sedan brister det fortfarande hos vissa kommuner. Det kan man inte komma ifrån, säger Greta Wilhelmsson Alexis.

Hittills i år har länsrätten dömt i sju djurskyddsärenden, jämfört med två ärenden under tidigare år. Det är en kraftig ökning, spridd över hela Norrbotten. Det rör sig om allt från djurägare som fått djurförbud för att ha låtit sina får svälta, till personer som inte klarat av att sköta om sina hundar.

- Man kan inte säga att det är en speciell typ av djurhållning, utan det varierar kraftigt, säger Greta Wilhelmsson Alexis.

Att besluten om djurförbud ökat beror enligt henne på att kommunerna skärpt kontrollerna av djurägarna i länet. Det har också blivit lättare att besluta om djurförbud sedan djurskyddslagstiftningen förändrat. Hon menar också att den kraftiga ökningen beror på att allmänheten blivit mer uppmärksam på när djur far illa.

Länsveterinärerna har i flera år ansett att djurskyddet är en underoprioriterad fråga ute i kommunerna. Kommunerna har också fått kritik för att man inte har en tillräckligt kontinuerlig kontroll av djurhållningen.

Efter årsskiftet kommer länsstyrelsen att ta över allt ansvar för djurskyddet från kommunerna, vilket enligt länsveterinären kan leda till en än mer samanhållen kontroll av djurhållningen.

- Det innebär att vi får djurinspektörer som arbetar med de här frågorna på heltid, till skillnad från hur de här frågorna nu hanteras ute i kommunerna.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista