Sexlekarna var ingen engångsföreteelse

Uppdaterad 15:27
Lekarna med sexuella anspelningar, som skulle välkommna de nya eleverna till basketgymnasiet i Luleå var ingen engångsföreteelse. Nollningen har pågått i flera år, säger före detta elever till Norrbottensnytt.

Fram till torsdag var uppgifterna om den så kallade nollningen, där det förekom lekar med sexuella anspelningar, okända för skolledningen. Idrottsprogrammets rektor sade sig inte heller känna till att det skulle vara någon form av tradition vid basketgymnasiet.

Landslagsstjärnan berättar själv om nollningen

Men Frida Grahn som spelar i Luleå basket och det svenska landslaget, och som själv gick ut basketgymnasiet i Luleå förra året, bekräftar att nollningen är en årligen återkommande tradition. Själv blev hon nollad när hon skulle börja på basketgymnasiet för fyra år sedan.

– Alla blir ju utsatta för det som börjar BG. Vi hade typ klädstrecket, eller man skulle ta av sig så mycket kläder som möjligt. Killarna var på ett lag och tjejerna var på ett lag, berättar Frida Grahn.

Hon poängterar dock att man själv väljer om man vill vara med och hur mycket man vill.

– Men samtidigt kan man bli hetsad till att ta av sig mer och då kan det bli lite jobbigt. Att man gör sådant som man ångrar sedan, säger Frida Grahn.

Pernilla  Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se