Räddningssamarbete i Barentsregionen

Nu startar projektet på allvar med en samordning av räddningstjänsterna i Barentsregionen. Igår inleddes en stor upptaktskonferens i Luleå där man börjar det konkreta arbetet med att få räddningstjänsterna att samarbeta bättre.
Projektet, som finansieras med EU pengar, går ut på att få de ingående ländernas räddningstjänster att fungera samordnat om det skulle inträffa en större olycka. Det ska pågå från och med nu fram till 2005. Kjell Larsson från svenska räddningsverket som är ordförande i projektet ser i en framtid möjligheten att räddningstjänsterna i de fyra länderna ska fungera på lika villkor. - På sikt, i någon vision, så kommer vi att kunna ha ungefär samma standard på omhändertagande och räddningstjänst i alla de inblandade länderna, säger han. Länsstyrelsen i Norrbotten leder projektet och är värd för tre dagars konferens här i luleå med start igår. Med hjälp av tre arbetsgrupper för utbildning, övning och juridik, ska det leda fram till ett fungerande samarbete. Det här är inte minst viktigt för nordvästra ryssland anser Valeri Shuikov från det ryska räddningsministeriet Emercom. Det handlar om områden som är sårbara för människans handlingar, menar han och han vill riva både mentala och fysiska gränser för räddningstjänsten. Räddningsstjänsten ska inte ha några gränser vare sig fysiskt eller mentalt tycker Shuikov eftersom dom är kallade till att hjälpa och rädda människor. -
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".