Kirunas politiska framtid ska avgöras

Uppdaterad 17:25
På tisdag kväll avgörs frågan om det blir maktskifte i Kiruna. Kirunapartiets och socialdemokraternas medlemmar ska då besluta om att slå ihop partierna. Men det finns ett motstånd mot samarbetet från äldre socialdemokrater, på grund av gamla konflikter. Något som oroar kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s).

– Många äldre kamrater tycker att de blev illa drabbade av hårda ord som Lars Törnman spred omkring sig i samband med den så kallade Kirunahärvan. En del socialdemokrater anklagades av Kirunapartiet för att vara korrupta och det är taggar som sitter i fortfarande, säger Kenneth Stålnacke socialdemokratiskt kommunalråd i Kiruna.

Men Kenneth Stålnacke hoppas ändå på ett ja ikväll till sammanslagning med Kirunapartiet.

– Jag tror ändå att det finns en stark majoritet för det. Vi får inte försitta möjligheten att bli ett större, starkare parti. Det innebär att vi blir starkare och kan påverka landstinget och regionen i övrigt, säger han.

Beslutet gäller samarbete först och sammanslagning 1 januari 2010. Enligt Lars Törnman (kip) beror det på att många Kirunapartisster är rädda för en direkt sammanslagning.

– Det finns en rädsla för slukas upp och försvinna. Att det inte blir något kvar av det som var tanken med Kirunpartiet. Därför är det viktigt med en prövotid, säger han.

Om det blir ja på båda medlemsmötena kommer den politiska kartan i Kiruna snabbt att ritas om. Det börjar med att det på kommunfullmäktige på måndag deklareras att en ny majoritet har uppstått.

Sedan blir det ett extra kommunfullmäktigemöte i mitten av oktober där socialdemokraternas nu allierade får sparken och alla nämnder och styrelser ska väljas på nytt.

Men ny ledning betyder inte att det blir några tvära svängar i Kirunapolitiken, enligt Lars Törnman.

– Dag kommer inte att förvandlas till natt. Det handlar om ett långsiktigt arbete för att stärka arbetarrörelsen i Kiruna, säger han.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se