Partiets motiv och agerande ifrågasätts

Uppdaterad 13:47
När Kirunaborna vaknade på onsdagen var maktskiftet i stadshuset ett faktum. Socialdemokraterna och Kirunapartiet går samman och får egen majoritet i alla kommunens nämnder.

De partier som under namnet ”Den gränslösa Alliansen” har styrt Kiruna tillsammans med socialdemokraterna sedan 2006 sparkas nu ut i kylan och får i princip ingen makt över den politik som förs.

Anna-Karin Törmä från Norrbottens sjukvårdsparti är formellt fortfarande andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna, men i och med att socialdemokraterna och Kirunapartiet på onsdagen beslutade att deras samarbete ska börja omgående, så är det en titel utan innehåll.

Hon ifrågasätter socialdemokraternas motiv till att bjuda in Kirunapartiet till samarbete.

– Det här handlar inte om politik. Socialdemokraterna framhåller ju än idag att samarbetet i Den gränslösa alliansen fungerat bra. Det här handlar om att socialdemokraterna har haft interna stridigheter där medlemmar ifrågasatt socialdemokraternas samarbete med alliansen och velat, som de sagt, ”kasta ut borgarna ur stadshuset”, säger Anna-Karin Törmä.

Hon framhåller att hennes parti för det första inte är något borgerligt parti och ifrågasätter dessutom att en grupp från Gruvtolvan fått sådant inflytande i socialdemokraterna.

Socialdemokraterna spelade ett riskfyllt spel när de bjöd in Kirunapartiet till samarbete. För hade medlemmarna sagt nej, samtidigt som majoriteten inte var förkrossande, hade samarbetet med alliansen spruckit. För Samelistan hade hoppat av och likaså sjukvårdspartiet.

Samelistan är ett av de partier som samarbetat med socialdemokraterna fram till i onsdags och Ragnhild Svonni från partiet är idag mycket besviken.

– Jag tycker det är dåligt, och jag tycker det är ett agerande som jag har svårt att ställa upp på, säger Ragnhild Svonni.

Ragnhild Svonni pekar på att samarbetet har fungerat bra. Något som också socialdemokraterna påpekat. Men när det kommer till kritan, när det handlar om makt, att tillförskaffa sig så många platser som möjligt, så väljer socialdemokraterna enligt henne ganska lättvindligt att bryta samarbetet.

– Mitt mandat hade vid ett nej från socialdemokraternas medlemmar till ett samgående med Kirunapartiet varit att omförhandla allt från början. Alliansen hade spruckit. Det hade varit ohållbart att sitta kvar, säger Ragnhild Svonni.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista