Sköterskor säger upp sig

Åtta av nio nattsköterskor på kirurgavdelningen vid Sunderby sjukhus säger upp sig. Anledningen är att sköterskorna inte får pröva en ny schemamodell som andra avdelningar redan har.
Schemat har prövats på Sunderbyns akut- och intensivavdelningar sen 1999. Nattsköterskorna vid kiurgin säger att de fått löfte om det nya schemat, ett löfte som inte infriats. - Inför man ett system på en avdelning som förbättrar villkoren för de anställda, då måste man ju införa det överallt, säger Maria Gustavsson, en av nattsköterskorna som sagt upp sig. - Vi känner oss nedvärderade, som att vi inte gör ett lika bra arbete som de andra. Schemat innebär att de anställda får högre lön. Motprestationen är att arbeta några dagar extra varje år. Landstingets personalchef Bo Nilsson beklagar att det har dragit ut på tiden men att frågan är mycket komplicerad och ska utredas vidare. - Man måste se frågan i ett brett perspektiv eftersom flertalet enheter nog vill jobba enligt den här modellen. Vi måste skaffa oss ett bättre underlag för att kunna fatta ett beslut, säger Nilsson. - Jag bedömer att vi ska ha ett tillräckligt beslutsunderlag i september. Det här är ett ärende som brådskar och därför kommer det att prioriteras, säger Bo Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".