Växande björnstam hotar rennäringen

Fortsätter björnjakten att gå lika dåligt som den gjort hittills i år måste jakttiden förlängas eller skyddsjakt införas på våren. Kraven kommer från rennäringen som drabbas hårt om inte kvoten fylls. Fram till fredag förmiddag kl 10.10 har bara 16 av 54 björnar skjutits, och då har mer än halva jakttiden gått. Resultatet får förödande effekter för rennäringen om björnstammen fortsätter växa menar renägarna.

Björnjakten i Norrbotten i år har gått rekorddåligt vilket oroar renskötarna som är de som som drabbas mest av en stor björnstam.

– En misslyckad björnjakt nu, den kommer att få... Ja, det blir ett hot mot hela rennäringen. Vi ser ju bara här på de björntäta områdena så har vi haft lite kalv i sommar, säger Anders Persson, ordförande för Gällivare skogssameby.

Renskötseln drabbas hårt om björnstammen fortsätter att växa, menar flera av de samebyrepresentanter som Sveriges Radio Norrbotten pratat med. Om kvoten på 54 björnar inte fylls så måste något göras, säger dem.

Ett förslag är att förlänga jakttiden vilket skulle underlätta för renskötarna som är upptagna med sarvslakten under en lång tid som björnjakten är tillåten, menar många renskötare som norrbottensnytt talat med.

– En sak är att förlänga jakttiden. Införa åteljakten. Men jag tror ju inte bara att det räcker, utan i känsliga områden så måste man införa vårjakt, säger Anders Persson.

Vad som gjort att så få björnar fällts finns ingen direkt förklaring till. Men det är ett svårt vilt att jaga och många jägare har mer rätta respekt för djuret, menar Anders Persson.

Dessutom har terrängen förändrats på ett sånt sätt som gör att jakten blir svårare. De stora kalhyggen som gjordes för och där det nu växer tät ungskog gör det lätt för björnarna att gömma sig och svårt för jägarna att skjuta.

Vad är det då som gör att björnjakten lyckas bättre söderut till exempel i Gävleborg?

– Där har de längre erfarenhet och kanske mer vägar som gör det lättare att jaga och mindre ytor för björnarna att gömma sig på. Men de har också mycket bra björnhundar vilket jag är imponerad över, säger Rune Stokke, ordförande för Udtja sameby, som också skulle vilja ha förlängd tid till björnjakten.

Han konstaterar samtidigt att sarvslakten just nu pågår och det tar mycket tid.

– Samtidigt är det björnjakt som man också skulle villa ägna sig åt eftersom det behövs, säger Rune Stokke.

Men att det skulle vara ett bevis på att avskjutningen är för hög och björnarna för få eftersom björnjakten går så trögt håller inte Anders Persson, Gällivare skogssameby med om.

– Både vi, jägarna och länsstyrelsen är eniga om att det är på tok för mycket björn, säger han.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista