Kommunal camping ratar vissa gäster

Kommunalt ägda Arcus camping utanför Luleå bryter mot kommunallagen: campingen höjer avgifterna mer än tillåte, och väljer och vrakar bland de långvariga campinggästerna. Det anser anser Anders Bohm, som hyrt husvagnsplats i många år och nu har överklagat campingens beslut att i år neka honom den plats han haft tidigare.
Enligt Anders Bohms överklagan till länsrätten har fritidsnämnden även överskridit sina befogenheter från fullmäktige när man höjt avgifter mer än de "smärre" höjningar som tillåts. Men Ulf Eriksson, fritidschef i Luleå kommun och ansvarig för Arcus camping tycker inte att en höjning på nästan 1 500 kronors sen 1998 för en säsongsplats är nåt att tala om. Han tycker heller inte att det är konstigt att hälften av långtidshyresgästerna har nekats plats iår, för att ge utrymme åt dag-gäster som betalar en högre avgift. - Vi har bedömt de här 19 vara de perfekta. Men hur har ni bedömt det: vilka nitton som ska få platserna? - Ja, det är det jag säger: det är slumpen och trivselfaktorn som avgör. Ska man driva ett kommersiellt företag så tror jag måste ha mycket bollkänsla. Men är det kommunallagen som ni ska följa på Arcus? - Visst är det det. Vi följer alltid kommunallagen.
André Pettersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".