Stängda skolor i strejkens spår

Allt fler skolor i Luleå och Piteå tvingas nu stänga på grund av kommunalstrejken. Skolorna har helt enkelt blivit en sanitär olägenhet.
Kommunals strejk börjar nu märkas rejält på Luleås och Piteås skolor. En lång rad skolor stängdes redan i måndags eftersom vaktmästarna som skulle låsa upp hade gått i strejk. Men i skolor med automatlås har man försökt hålla igång verksamheten trots att barnen inte fått någon skolmat och trots att det inte städas. Men nu har det helt enkelt blivit för skitigt i många skolor och i Luleå stängde Örnnässkolan, Kyrkbyskolan och gymnasiet på Bergnäset vid lunchtid på torsdag, och från och med fredag stängs Furuparksskolan, Kläppenskolan, Rutviksskolan, Östra skolan och Benzeliusskolan. En stor del av särskolan i Luleå är också stängd och den verksamhet som fortfarande är igång stängs från och med måndag 19 maj. I Piteå fick Långnäs skola slå igen under torsdagen, och även på gymnasiet Strömbackaskolan var det nära till stängning. Men efter att Miljökontoret gjort sin bedömning, så beslöt man att skolan skulle hållas öppen också idag fredag. I Piteå kommun är det 18 skolor som fortfarande är öppna, men enligt Monika Lundqvist vid Piteå kommun kommer många att tvingas stänga i början av nästa vecka. Framförallt är det toaletterna som blir en sanitär olägenhet när de inte städas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".