Järnväg mellan Pajala och Gällivare föreslås

Socialdemokraterna i Gällivare föreslår att en järnväg byggs från de planerade gruvorna i Pajalaområdet till stickspåret i Aitik. En järnväg skulle stärka kommunens östra delar. Det anser Tommy Nyström Gällivares socialdemokratiska kommunalråd. 

- Det skulle kunna vara en tänkbar lösning att dra den till Aitik. Det blir ju rakt västerut då från Pajala, säger han.

Tommy Nyström väckte frågan om järnväg från Pajala till Gällivare på Kommunförbundets styrelsemöte i Pajala i torsdags. Projektet skulle innebära minst tio mil helt ny järnväg i västöstlig riktning mellan Gällivare och Pajala. En jämförelse är att stickspåret på cirka tre kilometer mellan Bolidens koppargruva Aitik och Malmbanan beräknas kosta 100 miljoner kronor. Tommy Nyström ser att en järnväg skulle utveckla de östra delarna i kommunen.

- Vi försöker ju ta reda på allt positivt, säger han.

Han pekar på att Gällivares byar i den östra delen och Pajalas byar skulle kunna få bättre service och fler butiker med en järnväg.

Hur ska ni gå vidare och försöka påverka så att det kan bli verklighet?

- Vi kan ju föra vidare våra idéer och tankar och lyfta fram det på kanske högre nivå till riksdagsfolk och så vidare. Jag ser ju att Finland ligger betydligt närmare här, de har järnväg nästan ända fram på andra sidan. Men jag vill värna om vårat län, säger Tommy Nyström.

                                     Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista