1 av 2
Linda Ylivainio (c), nytt kommunalråd i Övertorneå.
2 av 2
Maud Olofsson (c).
Övertorneå

Ylivainio första kvinnliga kommunalråd i Tornedalen: "Det är stort"

Centerpartiets Linda Ylivaino blir nytt kommunalråd i Övertorneå. Det avgjordes efter en sluten omröstning i kommunfullmäktige vid lunchtid på måndagen. Linda Ylivainio vann med 20-15 i röster mot socialdemokraternas Inga Savilahti-Häggbo. Ylivainio blir historisk som första kvinnliga kommunalråd i Tornedalen.

Det var en rörd Linda Ylivaino (c) som höll tacktal efter omröstningen i kommunfullmäktige i Övertorneå på måndagen.

– Jag är otroligt överväldigad och överrumplad över det beslut som har tagits här. Jag är otroligt stolt över att jag i min första fullmäktigeperiod får vara med om Tornedalens första kvinnliga kommunalråd, sa Linda Ylivainio efter omröstning och tackade också socialdemokraternas kandidat till kommunalrådsposten, Inga Savilahti-Häggbo.

I den slutna omröstningen som hölls i kommunfullmäktige fick Linda Ylivaino 20-15 i röster mot socialdemokraternas Inga Savilahti-Häggbo.

Hur stort är det här för dig?

– Jag vågar inte säga hur stort det här är. Det är totalt historiskt. Det var en stor utmaning för mig i förra valet, att bli Tornedalens första kvinnliga kommunalråd och jag blir den yngsta i vår kommun, så det här är stort… Men det stora arbetet ligger framför oss, det ska vi komma ihåg.

Vad händer med makten nu?

– Det är den först uppgiften jag måste ta itu med, att formera en allians och en majoritet så att vi får en stabil majoritet.

Är det lätt att formera en stabil majoritet?

– Jag är optimistisk, jag tror att vi har förutsättningar att nå det. Jag tycker att många här har vittnat om att de är beredda att ta ansvar för kommunens bästa.

När centerpartisten Linda Ylivainio nu tar över som nytt kommunalråd i Övertorneå förlorar näringsminister Maud Olofsson sin politiskt sakkunniga. Det var en kluven näringsminister som tog emot beskedet om Linda Ylivainios nya tjänst.

– Det är fantastiskt trevligt att hon får det förtroendet, men jag är lite ledsen för jag tappar henne som medarbetare och politiskt sakkunnig. Men jag är inte förvånad att hon får det förtroendet för hon är en väldigt duktig person.

Stig Karlström, SR Sisuradio
stig-karlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista