EMU-motståndarna har missat att söka pengar

Inte en enda helt fristående organisation i Norrbotten som är emot ett Svenskt EMU-medlemskap, har sökt eller fått kampanjpengar. Sex miljoner har delats ut men länet har vare sig sökt eller fått del av de pengarna.
Av de totalt 48 miljoner kronor som tilldelats nej-kampanjen i Sverige har cirka sex miljoner fördelats till enskilda föreningar, nätverk och organisationer. Men i Norrbotten har ingen sökt eller fått del av de pengarna, vilket förvånar Ulf Ekberg, sekreterare i föreningen som fördelat pengarna. - Egentligen har jag inte någon bra förklaring, vi har också märkt det naturligtvis, det är helt enkelt så att det är ingen som har sökt och det är därför man inte har fått några pengar, säger han. Trots att Norrbotten var ett av landets mest EU-skeptiska län i folkomröstningen 1994 om Svenskt EU-medlemskap finns idag ingen fristående nej-organisation som sökt eller fått pengar. Totalt 60 sökande i övriga landet har beviljats nästan sex miljoner och ytterligare 54 har sökt men inte fått något bidrag. Att inga organisationer eller föreningar i Norrbotten sökt förvånar Ulf Ekberg. - Jo, det är förvånande! Nu kan vi i och för sig hoppas att det kan uppstå organisationer senare, fast dom missar ju de här pengarna tyvärr, säger han. Däremot kan det vara så att Norrbotten fått del av de återstående drygt 4o miljoner som föreningen tilldelat två paraplyorganisationer för nej-sidan. Organisationer med nej-sägare från de politiska partierna bland annat. - Det är jag övertygad om att man kommer att få, ibland i pengar men också via material och sådant, säger Ulf Ekberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".