Särskolorna i Luleå öppnar igen

Kommunal böjer sig för kritiken och ger nu dispens för städning av särskolorna. Flera politiker uttryckte under förra veckan sin ilska över att särskolebarnen har drabbats av strejken, och när Luleå kommun för femte gången skickade in en dispensansökan blev det ja till städning från Kommunal.
Särskolorna i Luleå fick slå igen helt under förra veckan, och det trots att Kommunal när man varslade om strejk sa att särskolan och personal som arbetar med barn med särskilda behov skulle undantas från strejken. Men i särskolorna, liksom i många andra skolor, blev det till sist för skitigt för att man skulle kunna ha barnen i lokalerna, men Kommunal var hårda och sa nej till fyra dispensansökningar från Luleå kommun. Kritiken blev hård. Vänsterpartisten Börje Lööw sa i fredagens Norrbottensnytt att han tyckte att Kommunal gick för långt när särskolebarnen drabbades. På fredag kväll skickade Luleå kommun in en ny dispensansökan och på lördag sa Kommunal ja. Under måndagen kommer särskolorna i Luleå att städas och på tisdag kan barnen tas emot igen. Däremot ger Kommunal ingen dispens för matlagning till särskolorna, så det problemet kvarstår för särskolebarnens föräldrar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".