Friåret lyckat i Gällivare

Försöket med friår skulle inte bara ge anställda chansen att göra något annat. Det skulle framförallt ge arbetslösa en chans att komma tillbaka i arbete. I Gällivare har försöket fallit väl ut.
19 av de 24 personer som gick in och vikarierade under friåret har i dag jobb, antingen fast eller vikariat. För tandsköterskan Birgitta Johansson från Leipojärvi utanför Gällivare har friårsvikariatet varit lyckat. Det betyder att hon gick tillbaka till sitt yrke efter ett 11 års långt uppehåll. I dag har hon fast jobb som tandsköterska. Friårsvikariatet innebar att Birgitta Johansson erbjöds jobb hos en privat tandläkare. - Det hade jag inte vågat tänka mig att söka utan den erfarenhet som friårsvikariatet gav mig, säger Birgitta Johansson. Bibliotekarien Ove Sundvall har haft friårsvikariat som bibliotekarie i Gällivare. Han är nu tillbaka som korttidsvikarie på biblioteket. Friårsvikariatet gav honom trygghet i ett år. I dag får han vikariera mer än tidigare men han tror inte att det beror på friårsvikariatet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".