Allergier - vår tids folksjukdom

Allergier blir allt vanligare i Sverige. Var tredje vuxen har idag någon form av allergi, och nästan hälften av skolbarnen har allergi i någon form.
- Vilken typ av allergier som barnen utvecklar, beror på i vilken ålder barnen är, säger överläkaren Kerstin Pettersson, som arbetar med allergifrågor på barn- och ungdomsenheten vid Piteå älvdals sjukhus. - Spädbarn får oftast allergi i form av eksem medan skolbarn utvecklar allergi mot gräs, pollen och pälsdjur som ger symtom i ögon och näsa. Genetiskt arv Risken för barn att få allergier och astma ökar om föräldrarna har det. Om ingen förälder är allergisk, är risken att barnet utvecklar allergi cirka 10 procent. Om båda föräldrarna har allergi ökar risken till 50 procent. Men det är inte bara det genetiska arvet som påverkar om vi utvecklar allergi eller inte. - Det finns också andra faktorer som spelar in, men vilka, tvistar forskarna om, säger barnläkaren Kerstin Pettersson. Allergier är i sig ingen ny förekomst, den första allergikern konstaterades i England redan 1819. Det var en man som hade besvär med gräs under sommaren. Under de senaste 20 åren har dock allergier och astma ökat markant i Sverige. Det stora problemet när det gäller allergier är att man kan ha väldigt olika symtom och sjukdomsbilder. Det kan variera från dag till dag och från individ till individ - hur starkt och vilka ämnen som man reagerar på. Allergi i fokus - För att komma till rätta med allergier, finns det idag en mängd mediciner, men det viktigaste är att vi anpassar vår närmiljö, säger barnläkaren Kerstin Pettersson, som tycker att vi måste börja på daghem och i skolor. - Om man har allergikerna i fokus och går regelbundna allergironder så kan man göra så att allergiska barn mår mycket bättre. Att skolan inte alltid är anpassad till allergiska barn blev familjen Gustavsson i Hortlax utanför Piteå varse om när deras son Olov började skolan i höstas. Han blev väldig sjuk under dom första veckorna, säger Annsofie Gustavsson, som är Olovs mamma: - Sen han började skolan har det varit mycket mer astmaanfall och sjukdomar. Han mår sämre överlag. Det hade jag inte väntat mig. Skolan har nu sanerat ett av klassrummen, men det finns mer att göra säger Annsofie Gustavsson. - Speciellt svårt är det att få förståelse från andra föräldrar och barn. Hur en allergiker mår syns inte alltid utanpå, men det känns inuti.
Jeanette Öhgren och Lasse Lindkvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".