Svenska Liko blir amerikanskt

Uppdaterad 16:50
Personlyftföretaget Liko med huvudkontor i Alvik utanför Luleå säljs till amerikanska sjukhussängstillverkaren Hill-Rom för 1,2 miljarder kronor. Affären ska inte innebära några förändringar i företagen i Alvik och Voullerim.

Det är det amerikanska bolaget Hill-Rom som köper upp Liko koncernen. Koncernen som hittills har varit familjeägt har idag cirka 275 anställda i egna bolag världen över.

Affären innebär inga direkta förändringar i företaget. De anställda i Alvik som tillverkar ställningarna och vid syatelljén i Voullerim får behålla jobben.

Hos personalen var känslorna blandade efter förmiddagens information om affären, men enligt Enligt Daniel Engdal, facklig företrädare för Metall på Liko Produktion, var det nödvändigt med en större ägare för att kunna expandera.

Grundarna och tidigare ägarna Gunnar och Barbro Liljedahl kommer att förbli aktiva inom företaget och det nuvarande huvudkontoret i Alvik. De ser affären som ett sätt att ta sig in på den amerikanska marknaden och pekar på möjligheterna till ytterligare expansion. 

Produkterna kommer att även fortsättningsvis marknadsföras under namnet Liko, men med Hill-Roms logotype parallellt.

Fakta:

Amerikanska Hill-Rom är baserat i Batesville, Indiana, USA och är en världsledande tillverkare och leverantör av patientstödjande system och andra vårdrelaterade tjänster och produkter inom omsorgsbranschen.

Liko, baserat i Alvik utanför Luleå, är en ledande leverantör och utvecklare av personlyftar och lyftselar som underlättar patientförflyttningar inom vården. Bolaget har enligt det amerikanska pressmeddelandet kommit att påverka kvalitetsstandarden inom sjukhus, äldreboenden och hemsjukvårdsmiljöer världen över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista