Jan-Olof Hedström, bergmästare på Bergsstaten i Luleå.

Lågkonjunkturen märks i gruvbranschen

Nedgången i konjukturen har nu börjat synas även inom gruvprospeketeringen. Det tidigare så stora intresset att leta efter ny brytbar malm har nu börjat mattas av.

– Vi märker att bolagen inte söker lika många nya undersökningstillstånd som man gjorde under rekordåren 2005 och 2006. Men det är inte alls nere på de låga nivåer som det handlade om åren dessförinnan.

Vad beror det på att det trots allt går ner något?

– Metallpriserna håller på att gå ner och alla vet att en lågkonjunktur närmar sig. Då är man i alla bolag inriktad på att spara pengar, och eftersom prospektering är en satsning för framtiden så är den kostnaden lite som ett dragspel, säger Jan-Olof Hedström, bergmästare på Bergsstaten i Luleå.

13 nya gruvor finns inne i tillståndsprocessen, och bergmästaren Jan-Olof Hedström tror att några av dessa kommer att dröja, och att mindre bolag kanske överlåter sina tillstånd.

Vid Bergsstaten är man fortfarande överhopad med jobb.

– Jag tror inte att man kommer ner på normala nivåer, för efterfrågan på metall kommer att vara väldigt stor även i framtiden, och inte så konjunturberoende. Exempelvis utvecklingen i utveckligsländerna, inte minst Kina och Indien. De kommer inte att drabbas så mycket av lågkonjunkturen, tror jag, utan forsätta att investera, säger Jan-Olof Hedström.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista