Kraftig avmattning för bilhandeln i Luleå

Den konjunkturkänsliga bilhandeln tappade förra året 25 procent i Luleå, och raset för bilförsäljningen fortsätter. Men i logistikbranschen, som lager och åkeri, ökar efterfrågan i Luleå. Även stora handelsföretag vill etablera sig i kommunen och IT-företagen går riktigt bra.

Thomas Nilsson, vd för Luleå Näringsliv AB, beskriver läget för Norrbotten med försiktighet, men han placerar regionen högt i Sverige vad gäller ekonomiska förutsättningar.

– Den finansiella oron är, tror vi, över på en vecka eller två. Då vet vi läget i alla fall. När det gäller konjunkturavmattningen så tror vi att vi klarar oss bättre än på andra håll i Sverige, eftersom det är stora och långsiktiga investeringar i Norrbotten, säger Thomas Nilsson.

Trots det finns en del orosmoln.

– Nedgången i bilhandeln handlar om en kvarts miljard förra året i Luleå och den fortsätter. Vi ser också att de som är underleverantörer till biltillverkarna lever lite farligt, säger Thomas Nilsson.

Det finns ett stort företag i Luleå, Gestamp Hardtech, som tillverkar säkerhetsdelar till bilar. Det är ett bolag som Luleå Näringsliv hoppas ska klara situationen.

Även detaljhandeln har enligt Thomas Nilsson en stor känslighet för lågkonjunkturer.

– Ska man köpa en soffa, väntar man kanske tills finanskrisen är över, säger han.

Ett 70-tal företag av olika slag står ändå på kö för att etablera sig i Luleå. Det gäller bara att hitta den rätta platsen för dem och där samarbetar Luleå Näringsliv AB med kommunen. Investeringsplaner rullar ofta över en lågkonjunktur.

– Vi behöver 40 000 kvadratmeter yta för de som önskar komma hit. Det är som flera stora IKEA-varuhus, säger Thomas Nilsson, vd för Luleå Näringsliv AB.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista