Foto: Elin-Anna Labba

Kiruna nära drömgräns

Innan året är slut kommer Kiruna att ha haft en miljon besökare. Det är Kiruna/Lapplands vd Peter Thornéus säker på efter att ha sett den senaste statistiken på antalet gästnätter. Augustisiffrorna visar på en nedgång för Norrbottens län, men Kiruna ökar.

Augusti blev en tuff månad för turistbranschen i stort i Sverige. Konjunkturnedgången i kombination med dåligt väder, kan vara orsaker till de negativa siffrorna.

Enligt statistiska centralbyråns augustisiffror minskade antalet övernattningar i Sverige med 0,9 procent jämfört med samma månad förra året. I Norrbottens län var nedgången 3,8 procent, men Kiruna visar ett plus på 2, 5 procent.

Siffrorna för perioden januari - augusti visar tydligt att Kiruna är den ort som lockar turister till Norrbotten. Uppgången för länet i stort, inräknat Kiruna, är 1,8 procent. Enbart Kiruna visar plus 10,5 procent.

- Det här är resultatet av ett långsiktigt lyckat arbete att marknadsföra Kiruna på rätt sätt och besöksnäringen har hittat former för att samarbeta istället för att konkurrera, säger Peter Thornéus.

Enligt Peter Thornéus innebär det här med all säkerhet att Kiruna kommer att nå den historiska gränsen en miljon gästnätter under 2008. I den siffran räknas både kommersiella gästnätter som exempelvis hotellnätter och ickekommersiella gästnätter som till exempel camping.

- Att vi når magiska en miljon gästnätter i en kommun med cirka 23 000 invånare är fantastiskt, säger Peter Thornéus.

Att det går så bra för turistnäringen i Kiruna innebär fler arbetstillfällen och en möjlighet för företagen att fortsätta utvecklas, säger Peter Thornéus.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista