Aurorum i Luleå.
Luleå

Aurorum ska expandera

Uppdaterad 14:08
Teknikbyn Aurorum i Luleå, ska fördubbla sin verksamhet inom fem år. I dag ryms drygt 80 företag med 700 anställda i Aurorum. Målet för 2013 är att 1 400 personer ska arbeta där och inte bara med informations- och kommunikationsteknologi som dominerar i dag, utan också på exempelvis energi- och miljöområdet.

För drygt ett år sedan köptes fastigheterna i Aurorum upp av fastighetsbolaget Diös av Luleå kommun. Därmed lades utvecklingen av teknikbyn i händerna på Luleå Näringsliv AB. För att förverkliga planerna måste man nu också bygga ut ordentligt.

– Vi har inlett ett positivt samarbete med markägarna under hösten, säger Stefan Lundmark, som är ny verksamhetsansvarig för teknikbyn.

Huvudfåran i teknikbyn bör fortsatt vara ICT-området, internationell kommunikations- och informationsteknologi. Positionerna är starka där i dag, men ska utvecklas med fler samarbetspartners, inte minst knutna till Luleå tekniska universitet.

– De som vill hit frågar om lokaler men ställer ofta frågan ”hur ser Aurorum och Luleås samlade nätverk ut inom just mitt verksamhetsområde”, säger Stefan Lundmark.

Nyligen startades ett samarbete mellan Piteå och Luleå för att få fler företagsetableringar i de båda kommunerna. Piteå kommuns näringslivskontor och Luleå Näringsliv, som är till hälften är kommunägt ska, arbeta mot samma mål. Ett EU-projekt i Norrbotten, där tio kommuner är med, syftar också till att skapa etableringar.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".