1 av 3
Demonstration för vårdcentralen på Porsön. Till vänster Ullrika Vallgårda, som håller protestlistan åt Louise. Foto: Niklas Jälén, SR Norrbotten.
2 av 3
Demonstrant på Porsön
3 av 3
Eva och Jeanette kräver att vårdcentralen blir kvar

Protester mot hotad nedläggning

Omkring 200 personer på bostadsområdet Porsön i Luleå protesterade på fredagen mot landstingets planer på att lägga ned vårdcentralen på Porsön och att patienterna i stället hänvisas till Björkskatan. Demonstranterna ska nu skicka protestlistor till landstinget och kräva att vårdcentralen blir kvar.

Några av de som på fredagen valde att skriva på listorna var porsöborna Jeanette, Eva och Louise.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att ha närhet till vårdcentralen när man blir sjuk. Man ska kunna känna trygghet och att man kan få vård väldigt fort.

– En av anledningarna till att jag flyttade hit var just att det finns en vårdcentral så nära.

– Jag tycker att det är väldigt dumt. Porsön är en väldigt populär vårdcentral. Det är folk här precis hela tiden.

Landstinget måste spara 17 miljoner i primärvården och en utredning ska nu göras om de ekonomiska och praktiska konsekvenserna av en nedläggning av vårdcentralen på Porsön. Bland annat vilka investeringar som behöver göras på Björkskatan och vilka samordningsvinster som kan göras.

Bakom demonstrationen stod hyresgästföreningen, Ulrika Vallgårda, som är en av de boende på Porsön, och studentkåren, som representerades av Mikael Jansson.

– Det skulle vara ett stort slag mot studenterna, om det lades ned. Det skulle betyda på sikt att fler sjuka studenter inte skulle söka vård för att de inte har möjlighet att ta sig till vårdplatser, som kanske folk med bil och andra transportmedel kan, säger Mikael Jansson.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".