Linda Ylivainio (c).

Det politiska spelet går vidare

På fredagen hölls ett första inledande möte mellan Övertorneås nya kommunalråd Linda Ylivainio (c) och de partier som vill samarbeta för en bred politisk lösning i kommunen. På fredagen tog socialdemokraterna beslut om att gå med i samarbetet och efter mötet var kommunalrådet ”försiktigt optimistik”.

De frågor där Linda Ylivainio hoppas få med sig alla partier är en bred lösning för hur utflyttningen ska stoppas, hur ekonomin ska fås i balans, samt vilka åtgärder som ska vidtas för att få fart på näringslivet och samarbetet med de finska grannkommunerna.

En annan fråga för det nya kommunalrådet är hur den politiska ledningen i kommunen ska se ut om det blir förändringar i styrelser och nämnder. Men i dagsläget har Linda Ylivainio inget svar.

– Vi kommer att återkomma när vi har en ny majoritet på plats, men jag förstår att det finns en nyfikenhet från personal och allmänhet över hur den nya majoriteten ska se ut, säger hon.

Det nya kommunalrådet säger också att det är en komplicerad process som de ska ta sig igenom och det måste få ta den tid det tar. Men det gäller att skynda långsamt för det måste få föras diskussioner i partier, så att besluten är förankrade i de olika partierna.

Alla partier utom vänstern var med vid fredagens samtal om den framtida samarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".