Nya höghus i Luleå

På onsdag den 8 oktober ställs detaljplanen ut för de planerade bostadshusen vid södra hamnen i Luleå. Planen visar de två punkthusen som är tänkt att byggas på centrumhalvön i närheten av vattnet. Totalt ska det bli 55 lägenheter med parkeringsplatser.

- Det här är ett steg i upprustningen av södra hamnen. Dessa punkthus kommer att fylla ut tomrummet mellan Tutti Frutti husen och kvarteret Hägern, vilket ger en förändrad vy av stadsbilden speciellt ifrån vattnet, säger Gunilla Selin, planchef vid Stadsbyggnadskontoret.

Planen tillåter tio våningar med en högsta total byggnadshöjd från nollplanet på 37 meter. Delar av byggnaderna och parkeringsdäcket kommer att placeras på utfylld mark vilket innebär att de planerade bostadshusen kommer att byggas på det nuvarande promenadstråket vid vattnet, något som har väckt många frågor.

- Det är viktigt att inte förlora närheten till vattnet och bevara promenadstråket som passerar förbi området, därför kommer en ny gång- och cykelväg att anläggas på den utfyllda marken, längs med stranden, säger Gunilla Selin.

Planen ställs ut from 8 oktober tom 5 november 2008, skriver Luleå kommun i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista