Foto: Maritha Mossberg

Låttext tema för kulturfestival

På lördag inleds kulturfestivalen i Gällivare. Under den kommande veckan, 4 - 12 oktober, anordnas 104 olika kulturaktiviteter i tätorterna men också i flera av kommunens byar.

Lars Israelsson är kultursekreterare vid Gällivare kommun och han ser festivalen som en bra inledning av höstens kulturevenemang.

- Det blir en bra start på höstens och vinterns alla kulturarrangemang, tycker han.

Gällivare kulturfestival pågår under nio dagar och erbjuder 104 olika aktiviteter. Underrubriken ”Jag ska måla hela världen lilla mamma” är en sång som har sjungits in av bland andra Flamingokvintetten och Anita Hegerland den har sitt ursprung i Gällivare.

- Hon som skrev den här fantastiska låten på 50-talet är en malmbergstjej och dottern var den som kom på idén. Och dottern bor nu i Gällivare, Inger Olofsson, så då vill vi hylla den här fantastiska låten och den ska bli den röda tråden genom hela vår festival, säger han.

Kulturfestivalen är ett samarbete mellan Gällivare kommun, olika föreningar och butiksägare. Därför ställer tolv konstnärer ut sina alster i butikernas skyltfönster under veckan.

Karina Jarrett verksamhetschef för Gällivare hembygdsmuseum står bakom den idén.

- Dels så finns den ute på stan och dels så finns det dygnet runt i princip eftersom man inte behöver ha öppet för att de ska komma dit och se på den här utställningen. Alla som går förbi skyltfönstret får tillfälle att se det, men det är också ett samarbete och att visa ortens konstnärer, säger Karina Jarrett.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista