Barnhälsovården får stryka på foten i kärva tider

Besparingar gör att barnavårdscentraler på flera håll i landet slopar viktiga kontroller av barnets utveckling. Det visar en enkät som tidningen Landstingsvärlden gjort, och bland annat gäller det Norrbottens läns landsting.
Enkäten visar också att många sjuksköterskor har ansvar för fler barn än rekommenderat. Skillnaderna mellan olika landsting är stora och det går emot principen att barnshälsovården ska vara lika för alla barn i landet. I fem landsting, varav Norrbotten är ett, uppger barnhälsovårdsöverläkarna att barnavårdscentralerna inte följer basprogrammets rekommendation om hälsokontroller och som skäl anges läkarbrist och besparingar. I Sverige har barnhälsovården följt ett nationellt program sen 1937 för att garantera lika barnhälsovård, men besparingar gör alltså nu att landstingen frångår programmet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".