1 av 3
Mobil krossanläggning i Tingsvallskulle. Foto: Maritha Mossberg
2 av 3
Krossanläggning Tingsvallskulle. Foto: Maritha Mossberg
3 av 3
Anders Henriksson, chef för förädlingsverken i Malmberget och Svappavaara. Foto: Maritha Mossberg

Utvinner malm från gamla tippar

Med hjälp av moderna teknik ska LKAB i Malmberget nu utvinna en halv miljon ton järnmalm ur 100 år gamla gråbergstippar på Vitåfors industriområde. Höga järnmalmspriser gör det i dag lönsamt att ta hand om det som i början på 1900-talet kasserades.

Testverksamheten som inleddes i augusti i år kommer att bli permanent under ett par år framöver. 

- Värderingarna har visat att det är väldigt god lönsamhet att fortsätta. Vi har faktiskt utökat kapaciteten till det dubbla mot vad vi hade från början, säger Anders Henriksson chef för förädlingsverken i Malmberget och Svappavaara.

Miljödomstolen sa nyligen ja till att verksamheten får fortsätta och omfatta två miljoner ton material som ligger i högar på Tingvallskulle.

Materialet från högarna krossas och sovras i två mobila anläggningar på plats för att sedan transporteras in i den ordinarie förädlingsprocessen i pelletsverket.

- Vi hoppas kunna ta tillvara så mycket som möjligt av det, säger Anders Henriksson.

Två miljoner ton totalt, vad blir det i pengar?

- Det är ju enorma värden, det är många många miljoner det är frågan om, konstaterar han.

Det finns också planer att titta på gammalt material i både Kiruna och Svappavaara, men för att det ska vara lönsamt krävs att det är berg på tippar innan modern sovringsteknik tog vid.

Det är dagens höga järnmalmspriser som gör det intressant att ta tillvara det som en gång sorterades bort.

För i början av 1900-talet sovrades den järnhaltiga stenen för hand.

- Sovringsprocessen, tror jag, gick ut väldigt mycket på att för hand bedöma vilka stenar som var värda att ta tillvara och vilka som inte var värda att göra någonting av. Och det som de tyckte bara var att kassera, innehåller relativt mycket järn med våra ögon mätt, säger Anders Henriksson.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista