Kiruna behåller ställningen som turistmagnet. Foto: Håkan Hjort/Veolia Transport.

Kiruna fortsatt turistmagnet

Kiruna Lapplands vd Peter Thornéus oroar sig inte för det faktum att människor förväntas resa mindre när världsekonomin försämras. Kiruna är länets stora turistmagnet och Peter Thornèus tror inte att det kommer att förändras nämnvärt om konjunkturen fortsätter neråt.

Det har gått väldigt bra för turistföretagen inom Kiruna/Lappland de senaste åren och under årets första åtta månader ökade antalet gästnätter med 10,5 procent. I Norbottens län var ökningen i jämförelse blygsam med 1,8 procent.

Bakom Kirunas framgång ligger hårt arbete med att marknadsföra Kiruna plus det faktum att turistföretagen sen många år tillbaka samarbetar istället för att konkurrera, säger Peter Thornéus.

- Kiruna är en föregångare när det gäller samverkan inom besöksnäringen och vi har sett att det är ett måste. När vi summerar och ser effekterna av samarbetet efter ett antal år är vi jätteglada och nöjda, säger Peter Thornéus.

Exempel på framgången är Svenska turistföreningens anläggningar i Abisko och Kebnekaise. Abisko turiststation visar upp det bästa resultatet sen 1980-talet och STF Kebnekaise hade under årets säsong 16 000 gästnätter, vilket är rekord. Att det går så bra för företagen beror enligt Peter Thornéus inte enbart på att fler hittar till Kiruna, utan också på att de som kommer idag spenderar mer pengar.

- Det är nya typer av människor. Det är aktiva barnfamiljer som åker på utflykter, går på guidade turer och äter gott, och det är en skillnad från förr, säger Peter Thornéus.

Han tror att Kiruna kommer att stå sig bra i konkurrensen även om konjunkturnedgången fortsätter.

- När man reser kommer det att bli ännu viktigare hur destinationen ser ut och vad den har att erbjuda och vi har dessutom den bästa prisbilden i Skandinavien, säger Thornéus.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista