Mackägaren Hans Lundbäck i Töre. Foto: Reine Sundkvist, SR Norrbotten.

Stölder stänger bensinmackar

Uppdaterad 11:51
Privatbilister och långtradare i yrkestrafik kommer inte längre att kunna tanka på nätterna på obemannade stationer. Under senare tid har det förekommit ett stort antal, omfattande, bensinstölder under nattetid. Det har gjort att Svensk bensinhandel nu uppmanar mackägarna att bryta strömmen till alla bensinpumpar under nattetid. Det skulle bland annat göra att kontokortsautomaterna inte längre fungerar.

Det är branschorganisationen Svensk bensinhandel som gått ut och uppmanat mackägare att bryta strömmen på pumparna under nattetid, för att göra det omöjligt att manipulera mackarna och på så sätt stjäla bränsle. Något som kan komma att slå hårt mot glesbygden, där det kan vara långa avstånd mellan bemannade bensinstationer.

- På morgonen öppnar vi klockan 08. När vi kom i morse var det lång kö av långtradare som stått och väntat på att få tanka. Det här är en ohållbar situation, säger Hans Lundbäck, mackägare i Töre, och som själv drabbats av att någon manipulerat mackarna och stulit bränsle.

Hur stölderna går till vet inte mackägarna inte. Men mackarna bryts upp och sedan kopplas någon form av dosa in på bränslepumpen som gör att det går att tanka obegränsat.

De nya direktiven drabbar framförallt yrkestrafiken som kör i områden där det är långt mellan nattbemannade bensinstationer.

- Vi får stora problem nattetid. Men hur vi kan komma runt problemet har jag ingen aning om, säger Gällivareåkaren Jan Larsson.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista