1/5-del av däggdjuren är utrotningshotade

Världens däggdjur befinner sig i kris. Det konstaterar Internationella Naturvårdsunionen, IUCN, i sin senaste sammanställning av rödlistade arter som presenterades idag. Flera däggdjur är nära utrotning.

Mer än 1 800 forskare från 130 länder har deltagit i den hittills största kartläggningen av de 5 487 kända däggdjursarterna. Studien avslöjar att minst 1 141 av dessa är utrotningshotade, vilket motsvarar mer än en femtedel av alla däggdjur på jorden.

Detta gäller de arter för vilka det finns tillräcklig kunskap om. Forskarna tror att siffran kan vara betydligt högre, att i själva verket så många som 30 procent av däggdjursarterna är utrotningshotade. Minst 76 däggdjursarter har utrotats sedan 1500-talet.

- Artutrotningen går uppskattningsvis 1 000 gånger snabbare idag än innan människan började exploatera naturen. För att kunna vända denna dystra trend och säkerställa överlevnaden krävs nu ett rejält politiskt uppvaknande och mod till samhällsförändring, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

De mest utsatta områdena är Central- och Sydamerika; Väst-, Öst- och Centralafrika; Madagaskar och Syd- och Sydostasien. Detta tropiska bälte med enorma naturrikedomar har snabbt blivit den viktigaste råvarukällan till den rika delen av världens överkonsumtion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista