Annika Eriksson, miljöpartiet

Miljöpartiet svänger om EU

Miljöpartiet släpper utträdeskravet från EU och ska inte längre jobba för att Sverige ska lämna unionen. Det blev resultatet i den medlemsomröstning som partiet genomfört.

Sedan 1995 har miljöpartiet krävt att Sverige ska lämna EU, men efter att partiet genomfört en medlemsomröstning under september slopas nu den hjärtefrågan.

Nästan hälften av medlemmarna, 3 641 personer (46,5 procent), deltog i omröstningen. Drygt 55 procent av dem ville slopa utträdeskravet, medan omkring 44 procent ville ha kvar det.

Resultatet var ingen total överraskning. Sedan 2006 visar opinionsmätningarna att en majoritet av miljöpartiets väljare är för ett svenskt EU-medlemskap.

– Jag röstade nej, att vi ska lämna linjen med utträde ur EU. Jag tycker att vi ska driva en kritisk politik inom unionen, säger Annika Eriksson, distriksordförande för miljöpartiet i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".